Firmamız tarafından Kalorifer Kazanı Yakma Hizmeti verilmektedir.

Kalorifer Yakma Talimatnamesi

1) Kalorifer kazanları mutlaka ateşçi ehliyetli kişiler tarafından işletilmelidir.

2) Kömürlü kazanlarda kazan duman boruları haftada en az iki, sıvı yakıtlı kazanlarda ise haftada en az bir defa temizletin.

3) Kalorifer tesisatında sıcak su gidiş ve dönüş borularının izolasyonu iyi yapılmalıdır.

4) Yanma için gerekli olan yakma havasının oksijen açısından zengin olması gerektiğinden kazan dairesine taze hava girişi sağlanmalıdır. Yanma sırasında kazana giren hava iyi ayarlanmalı küllük ve hava kapaklarının uygun açıklıkta olması sağlanmalıdır.

5) Sabahın erken saatinde kazan dairesine girdiğinizde önce hidrometreden tesisatın suyunu kontrol edin. Eksikse suyunu tamamlayın.

6) Ateş kapağını açıp ızgaranın sağına, soluna ve ocağın arkasına kömür atın boş kalan ızgaranın üzerine bol kağıt koyduktan sonra arkadan öne doğru odunları çatın ve tutuşturun.

7) Odunlar kömürü yakacak duruma gelince mümkün olduğu kadar parça kömürlerden birkaç kürek serperek yanan odunların üzerine atın.

8) Serpilen kömür tutuşunca serpe kızarta tüm ızgara üzerinde 10-15 cm kalınlığında bir ateş tabakası elde edildikten sonra, ocağa yeni atacağınız kömürü dış hava sıcaklığına ve binanızın ısı ihtiyacına göre ızgaranın tamamına yaymayıp yarısına yastık şeklinde atın diğer yarısındaki ateşin üzerini kapatmayın. Bu durumda yeni atılan kömürden çıkan yanıcı gazlar ızgaranın diğer yarısındaki alev ve buradan ocağa giren yanma havası ile kolayca yanma olanağı bulacak ve issiz bir yanma sağlanacaktır.

9) Kazan suyu sıcaklığı 40-45 °C’ye ulaşınca çalıştıracağınız pompanın giriş-çıkış vanalarını açın ve pompaya yol verin. Diğer pompanın giriş vanası ile ana vananın kapalı olduklarını kontrol edin.

10) Devri-daim pompası çalışınca kazan suyu sıcaklığı düşecektir. Dış hava sıcaklığına uygun kazan suyu sıcaklığı sağlayıncaya kadar kazanın başından ayrılmayın.

11) İleri saatlerde yanmayı kontrol edin. Ocağın sağına ve soluna süngü vurduktan sonra ateşi düzenleyin ve bu defa kömürü ızgaranın diğer yarısına yastık şeklinde atın ve ızgaranın diğer yarısını mutlaka alevli bırakın. Böylece yeni atılan kömürlerin issiz bir şekilde yakılması mümkün olacaktır.

12) Ateşin üzeri küllenmiş ve küllüğe ışık sızmıyorsa ateşi süngüleyip düzenleyin. Ateşi düzenledikten sonra kazanı besleyin gece yatmadan önce nemlendirilmiş toz kömür ve curuf karışımı ile ocağı bastırın ve yanmayı azaltın. Damperi kısın, küllük kapağını kapatın, devri-daim pompasını durdurun, ana vanayı açın.

13) Sabahın erken saatinde akşam uyuttuğunuz ocağı süngüledikten sonra ocak içinde kalan külleri aldıktan sonra ateşin üzerine mümkün olduğu kadar parça kömür atın. Kömürler tutuşunca serpe kızarta tüm ızgara üzerinde 10-15 cm kor ateş tabakası sağlayıncaya kadar kömür atmaya devam edin. Ondan sonra ateşi ızgara yüzeyine yayın. Ocağa atacağınız kömürü ocağın sağına veya soluna yastık şeklinde atın.

14) Balık sırtı yöntemiyle günlük yakışa devam edin.

15) Şehirde hava kirliliği herhangi bir uyarı kademesine geldiğinde yapılacak uyarılara aynen uyun ve kazanlar en az yanma olacak şekilde yakın ve kazan başından ayrılmayın.

16) Kalorifer kazanı su sıcaklığı dış hava sıcaklığı ölçülerek düzenlenmelidir. Bu işlem;

a) Bina dışına asılan bir termometre ile dış hava sıcaklığı takip edilecek,

b) Aşağıdaki sıcaklık cetveline göre ayarlama yapılacak,

c) Dış hava sıcaklığı 15 ºC ve üzerinde ise kalorifer kesinlikle yakılmayacak,

d) Denetim ekiplerinin kontrolleri esnasında baca temizlik belgesi ve diğer belgeler ibraz edilecektir.

17) Ateşçi, kazanın ön cephesindeki gözetleme deliğinden kömür yanışını kontrol etmeli, aynı zamanda bacadan çıkan dumanı da kontrol ederek uygun yanmanın temini için gerekli işlemleri özenle yapmalıdır. (iyi bir yanma bacadan çıkan mat beyaz bir dumanla anlaşılabilir.)

18) Izgara aralarından sızan ışık ile kömürün yanışı kontrol edilmeli, ışığın sızmaması durumunda ise kömür karıştırılmalı ve baca damperi iyice açılmalıdır. Bu işlemler gündüz saatlerinde mümkün olduğu oranda az yapılmalıdır.

19) Su sıcaklığı düşürülmek isteniyorsa baca damperinin ¼ oranında açık tutulması yanmayı yavaşlatacağından, istenilen ayarlama bu şekilde yapılmalıdır.

20) Kömürün sönmemesi için baca damperi tamamıyla kapatılmamalı su borularındaki havanın alınmış olmasına dikkat edilmelidir. Kömür atma kapağı devamlı kapalı tutulmalı yalnızca besleme esnasında açılmalıdır. Sıcaklığın 90 ºC ve üzerine çıkmamasına özen gösterilmelidir.